Risko og investering

Før du kaster deg ut i en investering, er det lurt å tenke seg nøye over på om investeringen passer din risikoprofil. Man kan i utgangspunktet si at jo lenger den planlagte tidshorisonten på investeringen er, desto mer risiko kan man ta. Det er på grunn av at man ikke vil være eksponert for daglige svinginger, siden du er «in for the long run».

Hvilke investeringer passer deg best?

Når man snakker om investeringer tenker man ofte på aksjer og fond. Men sannheten er at en investering kan være hva som helst. Kjøper du et oppussingsobjekt for å se ditt snitt på å pusse opp og forhåpentligvis selge med gevinst, er dette eksempel på en investering utenfor aksjemarkedet. Det kan også være at du investerer i kunst eller samleobjekter. Det første som er viktig å huske på er at man aldri skal investere i noe som man ikke har greie på. Det hjelper ikke om du blir anbefalt å investere i det ene eller andre, så lenge du ikke sitter mer nok kunnskap og eventuelt erfaring om investeringsobjektet.

Hvilke av investeringene ovenfor tror du innebærer mest risiko? Indeksfond over 40 år, eller kjøp av volatile aksjer med kort tidshorisont?

Det neste man må tenke på er hvor lenge man har tenkt til å holde på investeringer. Eller sagt mer andre ord; hvor lang tid man planlegger før man selger. Kjøp av et oppussingsobjekt som nevnt over, har gjerne en tidshorisont på et halvt år. Går du inn i et globalt indeksfond, kan tidshorisonten være på alt fra 5 år til over 40 år. Kortere investeringer finner man gjerne i aksjemarkedet. Her er det de mest volatile aksjene som er populære for daytraderen. For daytraderen holdes ikke posisjoner mer enn samme dag, ofte gjennomfører vedkommende flere titalls av transaksjoner hver eneste dag.

Det er som oftes lurt å spre pengene over på flere investeringer. Hvor mye man vekter de ulike objektene er individuelt. Det kan for eksempel være 50 % i indeksfond, 30 % i sparekonto, 15 % i store selskaper (Statoil, DNB, Orkla), og de resisterende 5 prosentene i volatile aksjer.

Se gjerne tabellen fra Fondsforvaltning om tidshorisont og risiko.

 

Risko og investering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *