Lav innskuddsrente – Hva nå?

Styringsrenten er nå på rekordlave 0,5 prosent. Det også all grunn til å tro at det heller ikke stopper der, med tanke på uttalelser på siste rentemøte fra Norges Bank. De som har mye i lån kan juble over stadige rentenedsettelser. De med mye penger på bok derimot er ikke fullt så glade for tiden vi er inne i.

Lav styringsrente betyr lav innskuddsrente

Når styringsrenten er lav betyr det at bankene får en lavere rente på sine innskudd i Norges Bank. Med inflasjon taper faktisk bankene på å ha pengene sine plassert der. De ønsker selvfølgelig ikke å ha mer enn nødvendig på bok, og velger heller å sette ned renten på blant annet boliglån, slik at de kan tjene mer penger.

Tall hentet fra Finansportalen, viser nå at du ikke får mer enn 2 prosent i rente hos den beste banken, som forøvrig er SveaDirekte.

Innskuddsrente oversikt

Hvilke alternativer har du?

Noen aksjemeglere benytter lave renter på bankinnskudd til å lokke til seg nye kunder. For aksjemarkedet kan by på en mye høyere avkastning på pengene dine – men ikke uten at du må bære risiko. Vi stiller oss selv spørsmålet om mange av denne gruppen som tidligere sparte alle sine penger på bok, egentlig burde anbefales mer risikable investeringer?

For selv om man i utgangspunktet nå taper penger på å ha penger på bok, så finnes det ingen andre alternativer som ikke innebærer at du må ta risiko. Jo, du kan ha pengene under madrassen, men da taper pengene seg enda raskere i verdi.

Sparing i indeksfond må være det nærmeste man kommer til å investere i noe med lav risiko. Men sammenlignet med bankinnskudd, er også dette er vesentlig høyere risiko.

I gode tider gjør man seg klar for dårlige tider.

Selv med dagens lave rentenivå, kan det snu om noen år. En mulighet er å fortsette å ha penger på bok, men også plassere en del i indeksfond eller nedbetale gjeld. Nedbetaling av gjeld er en risikofri investering, som du får direkte avkastning på. Selv om du ikke måtte ha kredittkortgjeld, forbrukslån eller andre kreditter, er det alltid fornuftig å nedbetale ekstra på boliglånet. I gode tider forbedrer man seg på dårlige tider.

Lav innskuddsrente – Hva nå?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *