Flyselskapet Norwegian

Flyselskapet Norwegian kunne vise frem imponerende tall i årsrapporten for 2015. Etter et svakt år i 2014, med over én milliard kroner i underskudd, kunne Norwegian vise frem 246 millioner kroner i overskudd for 2015. Det er en imponerende snuoperasjon som investorene har latt seg imponere av. Så langt har aksjekursen siden 01.01.2016 vokst med 9,67 %.

Norwegian aksjekurs

Flere destinasjoner og kjøp av nye fly

Det er ventet at Norwegian dette året skal fortsette å fly til nye destinasjoner, samtidig som de går til innkjøp av 20 nye fly. Norwegian vil da ha en flåte på hele 117 fly, hvor Boeing 738  utgjør mesteparten av flyene. Fordelen med å kjøpe nye fly, til tross for at dette merkes på budsjettet, er at de er mer kostnadseffektive enn gamle fly. At flyene er mer miljøvennlige er også en bonus.

«Load factor»

Det er ingen hemmelighet at tomme seter er noe flyselskapene forsøker å unngå. I 2005 hadde Norwegian en så kalt «load factor» på 78 %. Av 100 seter stod med andre ord 22 seter tomme. Siden den gang har faktoren holdt seg på omkring 80 %. For 2015 var faktoren på 86,2 %, som også forklarer noe av årets resultat for Norwegian. Til sammenligning hadde SAS en Load factor på 74,8 %. Derimot er Ryanair kongen på haugen når det kommer til å fylle opp sine seter med en load factor på 88 %.

Det blir spennende å se veien videre for Norwegian. De viser ingen grunn til å ikke fortsette å ekspandere, noe Bjørn Kjos selv har gått ut og sagt er en nødvendighet for å overleve i flybransjen.

 

 

Flyselskapet Norwegian

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *